Занимания на открито

Планински преходи

От хижа Безбог до Попово езеро ( 5-6 часа)

От хижа Дамяница до Василашко езеро (5-6 часа)

Преход до езерата Муратово, Рибното и Окото ( 3-4 часа)

Планински преход (5 езера) - Муратово, Рибното, Дългото, Жабешко и Окото (5-6 часа)

Преход до езерото Окото (2062м) и посещение на Байкушевата мура (1300 г.)

Байкушевата мура е важен екземпляр от вида черна мура (Pinus heldreichii). Наречена е на името на лесовъда Костадин Байкушев, който през 1897 година открива и описва този екземпляр. Намира се в планината Пирин в България на 1930 метра надморска височина. Разположена е в близост до хижа Бъндерица до пътя от Банско за хижа Вихрен. Възрастта ѝ се оценява на повече от 1300 години, което я прави най-старото иглолистно дърво в държавата и едно от най-старите дървета в света. Приблизителните ѝ размери са: височина 26 метра, диаметър 2,48 метра и обиколка 7,80 метра.

Бъндеришки езера се нарича голяма езерна група в Централен Северен Пирин, разположена в Бъндеришкия циркус и даваща началото на река Бъндерица. Имат ледников произход и са разположени върху гранитна основа. Обща площ – 126,7 дка. Температурата на водата през юли е 10 – 12° С. Тя е слабо минерализирана с натриеви и хлорни йони. Езерата са общо 16, като от тях само пет имат свои имена. Край тях минават пътеките от хижа Вихрен към хижа Демяница, към заслон Тевно езеро и към хижа Синаница.

Окото (41°45′05″ с. ш. 23°24′54″ и. д.) (Равнашкото езеро) е малко езеро, намиращо се на скален праг над хижа Вихрен – най- ниското езеро от групата (2026 м надморска височина). Кръглата му форма и блестящата повърхност дават основание да бъда наречено така. То е толкова малко, че не се забелязва от пътеката, която минава само на сто метра от него. Размерите му са 65 на 57 м, тоест е почти кръгло.

Екскурзии

Банско - Добърско (1-2 часа)

Добърско е малко планинско село, разположено в южните поли на Рила на 1050 метра надморска височина. Отдалечено е на 70 километра от областния център Благоевград, на 17 от Банско и на 18 от Разлог. През землището на Добърско тече река Клинощица, а през самото село притокът ѝ Клинец. То е старинно българско селище. Говори се на диалект, характерен заразложките говори от западното българско наречие.

Църквата 'Св. св. Теодор Тирон и Теодор Стратилат' е построена през 1614 година от будни и заможни добърчани.

Храмът бил с малки размери (8,37 x 6,50 x 5,20 метра) и както турците изисквали, външно не се отличавал от жилищните сгради. Наполовина в земята, без камбанария и купол, с малки прозорчета- мазгали, храмът приличал повече на малка непристъпна крепост. Но добърчани компенсирали това с вътрешната му богата украса и благолепие. Поразителните стенописи и автентична архитектура на храма го причисляват към най-ценните образци на българското изкуство. През 1973-1978 реставраторът Петър Попов и архитектът Златка Кирова реставрират стенописите и обновяват храма. Църквата е паметник на културата и е под защитата на ЮНЕСКО. Част е от Стоте национални туристически обекта на БТС.

Екскурзи от банско до Парка за танцуващи мечки гр.Белица

bear

Паркът е съставен от две части свързани с 30 - метров обезопасен мост, по който свободно могат да преминават мечките.

Първата част е окрита през 2000 г. и е с площ 1.2 хектара, а втората по-голямата част бе открита през 2004г. и е с площ от 8.4 хектара. Заедно с прилежащите терени площта на парка е 12 хектара. Двете части са разделени на 7 сектора, свързани чрез 11 прохода. Общата дължина на мрежата, ограждаща секторите е 3326 м. Тя е монтирана на 1150 пилона и е висока 3.2 м.

Площта на сервизните пътища и алеи е 5115 кв.м. За нощно наблюдение на мечките на оградата са инсталирани 105 осветителни тела. Секторите се обслужват чрез сервизни врати и портали. Във всеки сектор има по един басейн. Построени са 12 бърлоги, 3 от които с достъп от медицинския център, както и множество полубърлоги. Паркът разполага с 2 информационни центъра.

Конна езда