За Банско

Банско се намира в подножието на Северен Пирин на 927 м. надморска височина. Отдалечен е на 56 km от Благоевград, 145 км от Пловдив и 150 км от София. Близо до града започва националният парк Пирин. През Банско протича река Глазне. Климатът е планински и позволява задържане на снежната покривка от декември до април, а алпийският характер на Пирин планина обезпечава отличните условия за професионален и любителски ски спорт. Има гара на железопътната теснолинейка Септември - Добринище. Югозападно от града има минерални води.

Изключителни релефни образувания, са Кончето, циркусът Бански суходол с един от малкото снежници в България, пещерите Бъндерица и Казана - едни от най-дълбоките в страната, природния резерват Юлен, кристалните езера - повече от 100 на брой.

Забавления безкрай през всички сезони

Като силно развит туристически център, Банско предлага на гостите на града многобройни развлечения и през топлите, и през студените месеци на годината.
През лятото туристите могат да се развличат с различни спортове. Има площадки и игрища за баскетбол, волейбол, тенис, голф, към които са обособени детски кътове, за да могат да ходят семейства с деца.
Атрактивни са пикниците с исторически възстановки и фолклорна програма; риболовът и ловът в изключително живописни местности.
Предлагат се и интересни екскурзии до Рупите, Рилския манастир, Роженския, резервата за танцуващи мечки, Мелник и други исторически, архитектурни или природни феномени.
Освен това гостите на Банско могат да се възползват и от предложенията за екскурзия за ден или два до Драма или Кавала в Гърция и да съчетаят релакса в планината с разпускане на море.
От тук нататък започват възможностите „за повече адреналин“. Банско предлага планинско колоездене, с осигуряване на велосипеди и всичко необходимо, конна езда, офф роуд, бъги и ATV, скално катерене, каньонинг, рафтинг по Струма и Места, и други.
Разбира се, участниците избират степента на трудност. ATV туровете например могат да бъдат с ниска трудност и най-вече забавление, може да са със средна трудност сред живописни местности, а могат и да са продължително изпитание на майсторско каране.
Зимният сезон в Банско започва в началото на декември, като официалното му откриване е към средата на месеца. Официалният старт е доста атрактивен – в присъствието на международни величия в ски спортовете, състезания и игри, при което се печели автомобил, много музика и танци през целия ден и до късно през нощта.
Климатичните условия и оръдията за изкуствен сняг – общо 230, позволяват зимният сезон да продължи 5 месеца – до април. Освен лифтовете и влековете, има живописен 16-километров ски път от Банско до най-голямата писта. Той е осветен и е подходящ за скиори и сноубордисти със средни умения.

Ски писти и лифтове

Ски комплексът в Банско е изключително професионално направен и поддържан. Затова не е случайно, че тук се провеждат и са запланувани за следващите години да се провеждат, световни първенства – и по ски спортове, и по сноуборд.
В същото време комплексът е подходящ не само за спортисти, но и за начинаещи, и за средно напреднали със ските и сноуборда. От 75-те километра писти, 35% са за начинаещи, 40% са за средно ниво, за напредналите са 25 на сто от пистите.
Трасетата са така изградени, че може при спусканията динамиката да се комбинира чрез включвания към различни писти и разнообразни разклонения. Разбира се, всяка писта си има свои характеристики и изборът е на скиорите, и сноубордистите.

На практика една писта в различните й части може да се използва и от начинаещи, и за тренировки на спортисти, като е на Юлен и Тодорка, например. Категорично изключение прави Томба – тя е най-трудна и е само за професионалисти.
Ски пистите се обслужват от лифтове и влекове, като влековете са тип детски и котва, а лифтовете са седалкови – 2, 4 и 6-местни, както и кабинков лифт, който е с 8 места.
В Банско карти могат да се вземат за кабинковия лифт, пътуването с който е приятно и през зимата, и през лятото – гледките са невероятно красиви. Кабинковият лифт е дълъг 6233 метра – втори по дължина у нас. Той тръгва от Банско, минава междинно през Чалин Валог без прекачване и за 25 минути стига до Бъндеришка поляна. Може да прекарва по 2000 души на час, обслужва всички писти.
Шест и четириместни лифтове обслужват Бъндерица Тодорка, Плато 1 и 2. Четириместни са лифтовете за Чалин Валог 1 и 2. Двуседалков е лифтът за Църна Могила. Влек тип котва е за Стара котва, детски влек има за Юлен. Влек има и на пистите Чалин Валог 1 и 2. Общата дължина на лифтовете е 26 километра.